Lej en brødrister

Nogenlunde samtidig med at Facebook købte Instagram for 1 mia. dollars indgav Kodak konkursbegæring. Og selvom Blockbuster i 1980’erne var isbryder og begyndte at udleje film og spil i stedet for at sælge dem, har de ikke formået at fastholde innovationshøjden og indtænke en digital løsning i deres forretningsmodel. Blockbuster blev overhalet af Netflix, HBO og andre streamingtjenester. Og Blockbuster bliver, som Mandag Morgen skriver, næppe det sidste selskab, der kommer til at bøje sig for den hastigt voksende deleøkonomi.

Og deleøkonomi er det nye sort. Den teknologiske udvikling i almindelighed og internettet i særdeleshed har banet vejen for the sharing economy og gjort det både muligt og nemt at dele alt fra lejligheder, kontorer, biler og parkeringspladser til skiudstyr, tomme loftsrum, cykler og aftensmad.

Produkter er blevet til serviceydelser. Og det er ikke blot økonomisk sund fornuft. Det er også miljømæssigt en god ide fordi det f.eks. i yderste konsekvens betyder færre biler på vejene. Samtidig med at det socialt også spiller en rolle: Mange tiltrækkes af muligheden for at leje et privat hus eller en lejlighed på ferierejsen – eller f.eks. tage til middag i private hjem frem for at tage på restaurant.

Mandag Morgen skriver om bogen “The Mesh” hvor forfatteren Lisa Gansky forudser, at giganten Walmart med tiden vil være tvunget til at ændre forretningsmodel ved at udleje brødristere, hårtørrere og vaskemaskiner i stedet for at sælge dem…