Blev interviewet af Morten Münster

Morten Münster har haft betydelig og fortjent succes med bogen “Jytte fra marketing er gået for i dag” om adfærd og forandring. Sidste år blev jeg interviewet af Morten til hans podcast-serie, hvor han interviewer topledere og eksperter om adfærd.

I podcasten taler vi om eksperimenter og om design thinking.

Du kan lytte til podcasten her.

Prøv en ide-sudoku

I interviewet med Morten Münster nævner jeg Ide-sudoku som en metode undervejs.

Idé-sudoku (som også kaldes “Lotus Blossom”) er en metode, der kan bruges til at strukturere det at brainstorme og skabe overblik. Der er tale om et værktøj, der er velegnet til at skabe struktur og overblik i en idégenereringsproces. Den bidrager til en motiverende ramme for at få mange idéer. Resultatet af processen er en omfattende samling strukturerede (mere eller mindre brugbare) idéer, som der kan vælges mellem. En idé-sudoku hjælper til med at skabe overblik “over galskaben” – især for de deltagere, der er ukomfortable med den traditionelle brainstorm-proces, der godt kan virke kaotisk.

Sudokuen er velegnet, når man vil generere nye idéer og godt kan lide rammer, struktur og overblik i processen.

På en stor sudoku, som er printet ud på et stort ark papir, tegnet op på et whiteboard eller indkøbt som en fortrykt planche, placerer man en udfordring, et problem eller en idé på en kvadratisk Post-it-note og placerer den i midten. Med afsæt i udfordringen idégenereres derefter på Post-its. Placér idéerne i de otte omkringliggende felter. Når de otte felter er fyldt ud, flyttes idéerne ud i de tilsvarende felter: A flyttes til A, B flyttes til B etc. Derefter idégenereres igen – denne gang med udgangspunkt i de otte idéer, der allerede er skabt. De første otte idéer bliver på denne måde uddybet i anden runde.

Et godt råd kan være, at det kan stimulere udviklingen, hvis man fokuser på, at alle tomme felter skal udfyldes; det kan i sig selv være en sjov konkurrence, der tvinger idéerne frem. Erfaringsmæssigt kan nogle af de sidste idéer være de bedste.