Mirakelbærret
I molekylær gastronomi bruger man kemi og videnskabelige principper til at lave mad, der er alt andet end den slags mad, som din mor lavede (hvilket naturligvis afhænger en lille smule af, hvem din mor er). Det er mad, der udfordrer dine sanser, hvor øjet snydes og hvor ikke alt er, som du forventer. Du kan således få serveret en æggeblomme, der smager af mango, pisket æggehvide der i virkeligheden er parmesan eller en chokoladedessert, hvor hovedingrediensen er gåselever. På en italiensk restaurant fik jeg engang serveret en gul grydesvamp, som viste sig at være en dessert.
Men der findes en helt særlig ingrediens, som i dén grad kan vende smag på hovedet og på alle måder kan manipulere med vores forventninger til mad.
Der er tale om et bær, som umiddelbart ligner et tranebær. Når du spiser det, bliver din evne til at smage surt hæmmet og alt smager derefter sødt!
Så citronen, som du forventer er hvinende sur, smager nu som en sød appelsin. Den sorte, bitre øl smager som kakaomælk og lagereddike bliver til en læskende sommerdrik.
Bærret kaldes “mirakelbærret” efter det aktive stof i bærret: miraculin. Og man kan faktisk få det i pilleform.
I Tokyo findes caféer, der serverer desserter, som umiddelbart ikke er videre spændende. Men desserterne, der indeholder under 100 kalorier, bliver søde og delikate, så snart de bliver spist sammen med et “mirakelbær”.
For den gode ordens skyld: Miraculin er ikke et narkotisk stof; det er ikke hjernen, men smagsløgene der påvirkes.
Forventninger spiller en rolle, når vi spiser. Men forventninger spiller også en rolle i mange andre uventede sammenhænge i vores liv.