Indkøbsvogne med lås betyder at jeg tager en kurv – fordi jeg stort set aldrig har mønter på mig og fordi det som regel lykkes mig at smide den “polet” væk, som nogle firmaer bruger til reklame. Og når jeg tager en kurv er konsekvensen, at jeg køber mindre ind. Og nogle gange kommer hjem uden det, jeg egentlig havde tænkt mig at købe.
I forbindelse med nogle af mine foredrag har jeg ikke undladt at lange ud efter dagligvarehandelen. Hvis det er så stort et problem for kæderne at kunderne ikke stillet vognene på plads, kunne de så ikke udnævne en af de (billige) 16-17 årige medarbejdere, til at stille indkøbsvognene på plads? De fleste kæder har jo netop en hel del 16-17 årige gående…
Men det kniber en hel del. I stedet sender man både et mistillidssignal til kunderne samtidig med – og ikke mindst – at man går glip af omsætning, som tilfældet under alle omstændigheder er med mig.
Jeg tilbragte en sommerferie i USA og udover, at jeg fik en behagelig dosis god service stort set overalt, så bemærkede jeg en løsning, som kunne være et alternativ: Indkøbsvognene hos Safeway havde ikke nogen lås, der krævede en mønt. Til gengæld havde den en elektronisk dims, som betød, at når vognen blev forsøgt kørt uden for et nærmere defineret område omkring supermarkedet, så låste hjulene på vognen og den kunne ikke køre videre. Perfekt!