På billedet interagerer en japansk kvinde med Nao – en humanoid robot, der tilbyder serviceinformation på japansk, engelsk og kinesisk i en filial af Bank of Tokyo. Og det går muligvis den vej. Men selvom computere og robotter er gode til mange ting, er der trods alt fortsat ting, hvor mennesker kan noget, som robotten eller computeren ikke kan.

Eric Schmidt, CEO i Google, mener, at hvis vi som mennesker skal lykkes i fremtiden, er nøglen separation of powers: På den ene side skal vi selvfølgelig fungere sammen med computerne. På den anden side skal vi fokusere på det, vi som mennesker gør bedst.

Og hvad gør vi så bedst?

I følge “Dancing With Robots” er computerens styrke hastighed og præcision. Menneskets styrke handler mere om fleksibilitet og for eksempel om…

1) Ustruktureret problemløsning. Vi er gode til at løse problemer, hvor der endnu ikke eksisterer regler for løsningen. Det er tilfældet, når en læge stiller en diagnose, når en advokat formulerer et overbevisende argument eller når en designer udvikler en ny app.

2) Erhvervelse og bearbejdning af nye oplysninger. Det kan være en videnskabsmand, der opdager mulighederne ved en ny slags medicin, en dykker der udforsker en verden under havoverfladen eller en journalist der rapporterer fra et af verdens brændpunkter – og individuelt afgør hvad der er relevant.

3) Fysisk ikke-rutine arbejde. Det kunne være rengøring, kørsel, madlavning eller manicure. Der er i en vis udstrækning tale om relativt simpelt arbejde for mennesket. Det kræver muligvis en kombination af pkt. 1 og 2. Men det er fortsat vanskeligt for computere at klare opgaverne.

Med andre ord: Det der er tilbage til mennesket, efter at computeren har overtaget “alting”, er fysiske opgaver, der ikke kræver særlige forudsætninger. Samt meget komplekse opgaver. Forfatterne konkluderer, at vi skal genopfinde vores uddannelsessystemer og forberede vores børn på en øget fokusering på konceptuel forståelse og problemløsning. Og så skal vi være bedre til at samarbejde med, tage os af og programmere de computere, som vi fortsat vil være være meget tætte på.

Men der er et fjerde punkt tilbage. Det som mennesket gør virkelig godt og som computeren slet ikke kan klare:

4) Mennesker er gode til at være mennesker. Vi evner at udtrykke empati, at få andre til at føle sig godt tilpas, at tage os af andre, at være kunstneriske og kreative, at udtrykke følelser og sårbarhed, at få andre til at grine… Den menneskelige faktor er uundværlig i forbindelse med de fleste jobs. Nogle gange er den menneskelige faktor hele jobbet. Heldigvis. Og det er så her, at mennesket for alvor vinder og fortsat ikke kan erstattes.

Og måske er det også mest af alt hér –  gennem the human touch, uanset om det faciliteret af teknologi eller direkte menneskelig kontakt – at det er muligt at skabe en virkelig og ægte følelsesmæssig forbindelse til kunderne og dermed opbygge bæredygtig, langtidsholdbar loyalitet.

(Kilde: Fast Company)